Nu ai niciun produs în coș.

Contact

Măriței 727160

casaluipatrocle @ gmail.com

“Am găsit un animal, ce fac?”

Este întrebarea care ni se pune în mod repetat, aproape zilnic

Răspunsul pe care-l oferim inițial vizează, în primul rând, evaluarea problemei. Astăzi vă învățăm cum să o faceți de unii singuri atunci când noi nu suntem prin preajmă, iar voi trebuie să luați o decizie imediată!

1. Evaluați starea de sănătate a animalului

Ochiometric (atât cât vă permit cunoștințele generale) încercați să determinați dacă animalul care v-a ieșit în cale are sau nu nevoie cu adevărat de ajutor. De multe ori cădem pradă emoțiilor, ne impresionează privirile lor care cerșesc milă și alinare, dar tot de atâtea ori trebuie să ne revenim în simțuri și să gândim pragmatic, amintindu-ne adevăratul scop al ONG-urilor: salvarea animalelor a căror viață depinde în exclusivitate de ajutorul și implicarea acestora.

Nu orice cățel sau pisică pe care o găsiți trebuie să ajungă în adăpost! În această categorie intră: câinii/pisicile/animalele sălbatice lovite de mașini/tren; cei aflați în agonie care nu-și pot utiliza funcțiile motorii; cei bătuți/schingiuiți/abuzați de orice fel de către stăpâni sau oameni în general; animalele împușcate, paralizate, cu răni sau probleme medicale vizibile (tumori vaginale, mamare, părți ale corpului arse sau lipsă, plăgi deschise, membre fracturate, atârnânde, animale suferinde de rahitism, de boli de piele degradante cu evoluție rapidă sau aflate în situații care impun intervenție: blocate în capcane pentru animale sălbatice, cu părți de lanț/sârmă/plastic încarnate-n piele sau animale care viețuiesc în condiții improprii de viață: în lanț, fără apă, mâncare, posibilitatea de a se mișca sau a se adăposti în condiții meteo extreme, făpturi închise, care nu au văzut niciodată lumina zilei și care trăiesc în propriile fecale, înconjurate de deșeuri.

Astfel, dacă întâlniți un caz pe care-l puteți integra în cel puțin o categorie din cele menționate anterior, ne puteți solicita ajutorul. Dacă nu suntem activi pe mesageria paginii noastre sau nu ne aflăm în proximitatea telefonului atunci când ne apelați, luați o decizie, nu stați pe gânduri, salvați animalul!

Animalele care acuză probleme medicale trebuie transportate de urgență la un cabinet veterinar!

Pentru cazurile extreme ce necesită intervenție imediată, apelați cu încredere la Biroul Pentru Protecția Animalelor (instituție nou înființată, prezentă și activă în orice județ) sau în lipsă de alternative pentru situații unde este necesar echipament special și abilități aparte (ex.: câini căzuți în apă, în prăpăstii), sunați la 112 și cereți redirecționare fie către ISU (pompieri) fie către Poliția Animalelor! Filmați, pozați, strângeți dovezi video/audio de orice fel care să vă susțină acuzațiile! Nu vă speriați, nu renunțați, nu treceți cu vederea peste ororile pe care animalele le suferă! Pentru județul Suceava, acesta este numărul de telefon la care puteți suna atunci când problema sesizată de dvs. se înscrie în compentențele acestei instituții: 0230 203 326

Dacă nu vi se răspunde la telefon (apelul efectuându-se în afara programului de lucru), sesizarea se va face în scris pe următoarea adresă de email: cabinet@sv.politiaromana.ro 

Vi se va aloca un număr al sesizării și veți primi cu certitudine un răspuns. 

*Dacă din motive subiective doriți să rămâneți anonim, puteți solicita acest lucru. 
*Atenție: ISU (pompierii) nu intervin pentru felinele blocate în copaci întrucât se consideră că ele sunt în mediul lor natural. Încercați să le ademeniți cu mâncare ca să coboare! 

Animalele care suferă abuzuri fizice provocate de către stăpâni, vecini sau oameni necunoscuți (bătăi, mutilare, abuzuri sexuale, vietăți cărora li s-a provocat un rău în mod voit și conștient) trebuie sesizate DE URGENȚĂ organelor competenteBiroul pentru Protecția Animalelor!

Dacă doriți să aduceți în atenția Poliției Animalelor un anumit caz care vă atrage atenția pe internet (TikTok, Facebook sau alte rețele sociale), dar locuiți în alt județ sau în străinătate, puteți formula o sesizare online aici: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online, veți primi un răspuns imediat ce se va investiga și aplica o sancțiune!

ATENȚIE:

Dacă animalul pe care l-ați găsit NU are o problemă medicală care se poate categorisi în lista celor menționate de către noi, dacă este doar un animal al străzii de care pur și simplu vi s-a făcut milă pentru că este slab, ud, înfrigurat, nins, plouat, deshidratat și fără casă, iar noi vă confirmăm faptul că adăpostul este supraaglomerat și nu putem ajuta cu preluarea, postați-l pe grupurile de iubitori de animale din zona dvs. Intrați pe Facebook, căutați folosind funcția SEARCH, din bara de sus: “Protecția Animalelor (…) ”, urmat de numele județului în care ați găsit animalul. Ex.: Protecția Animalelor Suceava/București/Brașov/Bistrița etc. sau căutați sprijinul altor asociații din zonă (le găsiți la o simplă căutare pe Google).

2. Luați o decizie promptă!

Când viața unei necuvântătoare se scurge sub ochii noștri, trebuie să ne mobilizăm energetic suficient de mult încât să luăm o decizie pentru a o ajuta! Atunci când animalul pe care-l găsiți are nevoie de îngrijiri medicale imediate, nu stați prea mult pe gânduri! Fiind solicitați din toate părțile este posibil să nu răspundem pe loc apelului dvs., atunci responsabilitatea salvării animalului vă revine dvs.!

Dacă dispuneți de mijloc de transport personal (mașină) sau cunoașteți pe cineva care se poate implica, luați animalul în brațe, puneți-l pe banchetă sau la picioare și îndreptați-vă înspre cea mai apropiată clinică veterinară! Dacă este agresiv și nu vă puteți apropia de el, utilizați o pătura, pe care i-o puneți pe cap pentru a evita să vă muște sau să se agite și mai mult!

3. Când credeți că nu mai există soluții, continuați să încercați!

Niciodată nu veți eșua încercând! O dată, de două, de câte ori este necesar! Când vreți să faceți un bine, trebuie să-l faceți din toată inima și depunând întregul efort. De cele mai multe ori ne este solicitată preluarea puilor abandonați (pe marginile străzilor, în păduri, pe câmpuri, aruncați peste poartă, în curțile oamenilor, în șanțuri ș.a.m.d.) și de cele mai multe ori ne aflăm în postura de a refuza, iar asta nu pentru că nu ne dorim să ajutăm, ci pentru că adăpostul pentru pui înseamnă moarte sigură și garantată!

Avem parvoviroză, un virus extrem de infecțios care atacă tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular al puilor neinumizați prin vaccinare care au sub 1 an de viață! Rata de mortalitate în rândul puilor infectați cu parvoviroză este de 90%! 9 din 10 pui care ajung în adăpost și se infectează, mor în chinuri groaznice la veterinar sau de multe ori în drum spre veterinar!

Virusul este omniprezent în întreg adăpostul, îl purtăm pe haine, pe papuci, pe mâini; ne este fizic imposibil să ne dezinfectăm suficient de bine astfel încât să nu transmitem virusul către câinii sănătoși. De multe ori spunem că puii au mai multe șanse de supraviețuire pe stradă decât la noi. Nu avem camere de carantinare în care să izolăm puii proaspăt intrați de cei sănătoși! Vă rugăm să ne credeți pe cuvânt că nu facem față emoțional și financiar să-i tratăm pe toți la veterinar sau să-i vedem cum mor pe capete!

Căutați alternative pentru puii abandonați!

Dacă stați la curte și aveți un colț de garaj liber, puteți să-i luați acasă, să-i spălați, să-i deparazitați intern (contra a viermilor intestinali), apoi să le faceți poze frumoase și clare, promovându-i pentru adopție pe grupurile cu specific adopții animale (vezi mai sus câteva sugestii)!

Nu refuzăm niciodată să ajutăm cu o postare, distribuim masiv cazuri de pe raza județului Suceava, deci dacă sunteți dispuși să vă implicați preluându-i, noi ne angajăm să mediatizăm cazul puilor pe care i-ați găsit, astfel încercând împreună să le găsim familii responsabile!

4. Nu putem ajuta cazuri din afara județului Suceava! Ne deplasăm doar pe plan local!

Suntem copleșiți zilnic de numărul mare de câini care ne sunt semnalați în orașul nostru sau în satele din vecinătatea acestuia. Nu putem să-i ajutăm pe toți! Fizic nu există spații de cazare în adăpost pentru toate cazurile care necesită preluare.

Atâta timp cât nu sunt adopții, nu putem elibera țarcurile pentru a primi alți câini! Un adăpost suprapopulat înseamnă răspândirea mai rapidă a bolilor, a infecțiilor, bătăi zilnice între câini (cu temperamente și personalități diferite) care se soldează de multe ori cu decese.

Sunt evenimente pe care nu le putem preveni! Și vă rugăm să ne înțelegeți! Activitatea noastră ca și ONG este limitată în permanență de resursele financiare de care dispunem, dar și de locurile libere din adăpost. În lipsa uneia dintre aceste două variabile, nu putem ajuta!

5. Adăpostul nostru găzduiește doar căței! Nu avem spații de cazare pentru alte animale!

În adăpostul din Măriței (jud. Suceava) ajung numai căței. Nu avem concepute spații de cazare pentru pisici, berze, căprioare sau alte animale. Avem un număr limitat de țarcuri (40) în care stau doar câinii!

Nu putem amesteca speciile între ele, nu putem pune câinii laolaltă cu pisicile, nici păsările cu felinele! Motivul este evident – nu se înțeleg. Nu ne putem face responsabili pentru eventualele orori care se pot întâmpla sub ochii noștri (câini omorând sau terorizând pisici)!

Împreună căutăm soluții! Sugerăm de fiecare dată (la cerere) alternative! Cerem suportul altor asociații pentru animalele sălbatice găsite accidentate (berze, căprioare, vulpi, vulturi etc). Nu le putem aduce la noi în adăpost, dar împreună găsim o rezolvare!

6. Nu suntem hingheri! Nu confundați activitatea de rescue cu hingheriada!

Specificul asociației noastre este salvarea, reabilitarea și oferirea înspre adopție a animalelor a căror viață depinde de ajutorul nostru! Nu strângem câinii de pe stradă, din fața curților oamenilor, din proximitatea școlilor/grădinițelor/insistuțiilor publice! Nu capturăm câinii agresivi care pun în pericol integritatea copiilor/adulților!

Nu preluăm în adăpost animalele pe care le considerați problematice (cu temei sau fără): câini care omoară pisici, găini, feline care mănâncă pui, animale care rup florile, urinează legumele, provoacă stricăciuni la casa omului – dar nu vă încumetați să le faceți vreun rău prin otrăvire sau omor de orice fel, fiindcă atunci vom interveni și vom solicita sancționarea conform legii (cu închisoare sau contravențional)!

Nu preluăm animelele care se împerechează (după legea firii, de altfel) în zonele în care vă desfășurați activitatea, provocându-vă un disconfort evident! Ajutăm cu sterilizarea gratuită, dacă vă implicați și dvs. în proces, aducându-i la cabinet!

Refuzăm preluarea câinilor care fac parte din categoriile de luptă și de atac (pitbull, cane corso, boerbull, bandog și metișii lor) din cauza faptului că nu dispunem de spații  separate în care să-i izolăm de ceilalți câini și nu putem pune în pericol siguranța întregului adăpost, dar și a noastră, a echipei și a îngrijitorilor!

Astfel, dacă sunteți puși în situații similare, vă rugăm să vă adresați primăriilor de care aparțin animalele! În atribuțiile lor intră și câinii vagabonzi! Există o Ordonanță de Urgență OUG 155/2001 care obligă primarii să-și construiască adăpost (în oraș sau în comună), soluționând problema animalelor străzii. Formulați o sesizare la primărie!

Acestea fiind spuse, trebuie să țineți cont de cele 6 puncte enumerate atunci când doriți să salvați un animal sau înainte să ne sesizați prezența unuia. Vă mulțumim pentru atenție! 

Stăm la dispoziție cu informații suplimentare pe Facebook, în mesageria paginii noastre: