Nu ai niciun produs în coș.

Contact

Măriței 727160

casaluipatrocle @ gmail.com

Oameni care “văd” cu ajutorul câinilor

Oameni care văd cu ajutorul câinilor8
Facebook
WhatsApp
Email
Telegram

Poveste

Oameni care “văd” cu ajutorul câinilor sau câinii care aduc lumina în viețile celor ce nu o pot vedea 👩‍🦯❤🦮
Prea puțin se vorbește în România despre câinii ghizi ai nevăzătorilor. Pe lângă faptul că, de regulă, câinii ne sunt prieteni de nădejde, ei nu se dau înlături nici măcar atunci când întreaga existență a omului gravitează în jurul lor. Câinii ghizi oferă oamenilor cu dizabilități de vedere posibilitatea de a se identifica cu sentimentul de independență, de curaj, contribuie la formarea unei imagini de sine favorabilă prin motivarea acestor persoane să devină din ce în ce mai active, să se angreneze în tot felul de activități pe care-n mod normal, lipsa văzului i-ar fi împiedicat să o facă. Ei sunt veriga ce face legătura dintre om și lumea pe care nu este accesibilă ochilor.
🟣 Cu ce se ocupă mai exact câinii ghizi?
Câinele ghid este învățat să identifice tot felul de bariere cum ar fi: podelele (trotuarele, scările, conductele, prăpastiile etc.), obstacolele (mașinile parcate pe marginea drumului, oameni din cale, panourile publicitare), dar și obstacolele de deasupra capului (reușește să învețe să estimeze înălțimea capului ființei umane). El este capabil să asculte de o comanda care i se dă în cazul în care ceva poate reprezenta un pericol pentru stăpânul său. Câinele ghid este capabil să învețe o limbă care-i permite să comunice cu stăpânul. Cu ajutorul a aproximativ 30 de cuvinte, omul poate schimba direcția, poate traversa pe zebră, poate descoperi ușile de la întrarea în clădiri, birouri sau pur și simplu unde se află un scaun gol. Câinele ghid nu învață prototipuri de rute în timpul antrenamentului său, ci mai degrabă învață să ghideze oriunde, atâta timp cât stăpânul cunoaște comenzile generale. Cainele ghid este în stare să memoreze un număr mare de curse. El știe cum să fie discret în timp ce își duce stăpânul în anumite locuri și adoptă poziții rapide în momentul în care apare un pericol. (ne informează Binefacere.ro)
🟣 Ce câini pot deveni ghizi?
Orice câine poate fi ghid, el este ales în funcție de docilitatea și bunăstarea lui. Light Into Europe Charity au programe speciale de dresaj în România. Totodată, ei sunt prima organizație din România care dezvoltă în permanență programe pentru comunitate, adresate copiilor și tinerilor afectați de lipsa vederii sau a auzului, precum cursuri de limbaj mimico-gestual, cursuri de Braille, accesibilizarea manualelor școlare in big print și audio, activități de orientare și mobilitate, deprinderi pentru o viață independentă.
🟣 De ce facilități dispune un câine ghid?
Câinilor special antrenați în acest sens, li se permite accesul GRATUIT oriunde merge și stăpânul: în farmacii, în supermarket-uri, în orice loc public sau mijloc de transport în comun.
Îi iubim doar atunci când ne sunt utili nouă, când ne satisfac nevoile (ex.: cea de siguranță – lătrând când apare un musafir nepoftit la poartă), dar nu ne gândim prea des că mulți alții beneficiază de loialitatea, devotamentul și altruismul de care câinii dau dovadă. Să ne educăm împreună, să învățăm și să conștientizăm câtă bucurie pot aduce ei în viețile oamenilor și cât de bucuroși sunt ei atunci când, la schimb primesc o simplă mângâiere!

Galerie foto