Cazul Mihoveni. Pe un alt picior de plai…

Capul plecat, sabia nu-l taie. Asta știe omul simplu de la țară, să tacă resemnat și să-și plângă durerea până i-o șterge timpul. Și totuși omul nostru a sunat la Poliție să-și caute dreptatea. Căci un consătean i-a ucis câinele strivindu-l cu cupa excavatorului.

Mihoveni. Pe fondul unui conflict insignifiant, un șmecher rural cu relații bine infiripate, s-a gândit în sinea lui îngustă să se răzbune pe câinele nevinovat al omului. Așa că s-a urcat la volanul excavatorului, s-a deplasat la stâna acestuia, și-a început circul. I-a împrăștiat în mod deliberat gunoi pe pășune ca să nu mai pască oile, și ca și cum această mârlanie n-ar fi fost deajuns, i-a omorât și ciobănescul lovindu-l cu cupa excavatorului.

Ce-am povestit s-a întâmplat ieri, de 1 mai. Omul l-a prins în fapt pe cocălar împrăștiind gunoiul, a sunat la 112, apoi sub ochii săi și-ai copilului, i-au omorât și câinele. A sunat iar la Poliție, a povestit și despre câine, și-a fost ‘învățat’ să facă poze și să cheme un veterinar. Cam la atât s-a rezumat ancheta Poliției din Mihoveni vizavi de moartea violentaă a câinelui. Omul a tras speranța să i se facă mai multă dreptate, însă când s-a văzut rămas singur în toată această istorie, n-a întors și celălalt obraz. Ba s-a gândit azi să vorbească și cu un avocat, și culmea, cu avocatul asociației noastre. Și-așa a ajuns povestea la noi.

Călin era un ciobănesc tânăr. Avea abia un an. Era prea cuminte, de aceea era liber la stână. După o zi de când fusese sesizată Poliția din sat, l-am găsit azi tot acolo. Lat, în fața stânei, și plin de muște. Moartea violentă a unui animal înseamnă sesizare la 112, criminalist, medic veterinar de circumscripție, sigilare și transport către ANSVSA pentru necropsie. Pe care le-am și făcut azi, până la capăt. Moartea violentă a unui animal, sau omorârea cu intenție și fără drept, constituie o infracțiune prevăzută în Legea privind Protecția Animalelor 205/2004. Și se mai și pedepsește, tot în temeiul aceleiași legi, cu închisoare de la trei luni la un an. Sau cu amendă, dar asta numai la români. Căci dacă treci granița spre vest, și faci același lucru, se cam schimbă foaia.

Cam asta-i procedura. Simplă. Iar dacă Poliția din Mihoveni n-a știut, noi am avut răbdare de le-am explicat punctual cum se face. Și-am creat un precedent din care lumea să tragă concluzii și să învețe! Să nu tacă, să nu plece nici capul, nici ochii! Nimic! Ci să reclame, căci există Lege!

Călin a ajuns sigilat într-un sac la ANSVSA.
A fost dus de un medic veterinar din Șcheia, împreună cu noi și cu avocatul asociației. Săptămâna viitoare vom avea un buletin de necropsie, care va fi folosit și în instanță. La fel cum ne-au fost alături și și-au făcut treaba în toate celelalte cazuri pe care le-am avut, contăm și acum pe sprijnul ANSVSA-ului.
Din câte am înțeles, se pare Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava s-a sesizat din oficiu. Azi.

Mulțumim acestui om care a avut curaj să se ridice și să vorbească. Mulțumim avocatului nostru, azi și al acestui om, Bogdan Voronca. Și dacă stăm bine să ne-amintim, în urmă cu patru ani când se năștea ONG-ul nostru, când nu ne cunoștea și nu ne băga nimeni în seamă, și când umblam să ne facem actele de înființare, Bogdan a fost singurul avocat care ne-a sprijinit pro bono. În rest, scoruri și tarife de metropolă. Și mai mulțumim oamenilor de azi, celor care au ajutat. Dar și celor care n-au ajutat.

Cât despre jmecherul și barosanul ăsta contemporan de Mihoveni, un fel de protejat cu influențe sus puse, și știe el ce zicem, să învețe și el azi ceva. Că dreptatea se face de autorități și în instanța. Nu pe câmp. Și nu de capul lui.

Mai multe articole

Doi câini de om sărac

Cândva, anul trecut, un medic veterinar ne-a rugat să ajutăm o bătrână dintr-un sat. S-o ajutăm cu câinii săi, căci nu mai

Distracția ta este teroare pentru noi!

Multe sunt obiceiurile românești tradiționale ce nu vor cunoaște uitarea. Scorcova, plugușorul, capra, ursul, uratul, colindele-n seara de Ajun. Românii au grijă

Cărucior de cumpărături
0
    0
    Coșul dvs.
    Coșul dvs. este golÎnapoi la magazin
      Aplicați cuponul